U bent hier :  Identiteitsdocumenten »eID

eID

  • print
eID
eID

De eID is de elektronische identiteitskaart die wordt uitgereikt aan elke Belg ouder dan 12 jaar. Met de eID kan u uw identiteit bewijzen of reizen binnen de Europese Unie.

Daarnaast biedt de eID, dankzij de elektronische chip, nog heel wat mogelijkheden: zich online identificeren, een elektronische handtekening plaatsen, bepaalde documenten online bekomen, uw belastingaangifte online invullen, ...

Er komen jaarlijks nieuwe toepassingen bij die gebruikmaken van de eID.

U zal op het einde van de geldigheidsperiode van uw huidige kaart een oproepingsbrief in de bus ontvangen om een nieuwe kaart aan te vragen. Mocht uw kaart verloren of gestolen zijn kan u zich tot de gemeente wenden om een nieuwe aan te vragen. Vergeet in dat geval ook niet DOC-STOP te bellen.

Naast de gewone procedure, kan u uw nieuwe identiteitskaart ook via enkele spoedprocedures bij de gemeente aanvragen. Kaarten die u vóór 15.00 u. bij uw gemeente via de extreme spoedprocedure aanvraagt, kunnen 1 dag later afgehaald worden tijdens de openingsuren van het centraal loket gesitueerd Park Atrium, Koloniënstraat 1, 1000 Brussel. Het loket aan de Koloniënstraat is geopend op volgende uren:

van maandag tot en met vrijdag: van 08.30 u. tot 19.45 u.
zaterdag: van 8.00 u. tot 12.15 u.

Openbaar vervoer:

Treinstation BRUSSEL-CENTRAAL
Metrostation Centraal Station
Bus : 29, 63, 65, 89

Meer info hieromtrent kan u bekomen bij uw gemeente of via onze helpdesk op 02 518 21 16.

Sinds 14 januari 2020 wordt een nieuwe versie van de eID uitgereikt. Deze heeft een nieuwe lay-out (de vorige dateert van 2002) die voldoet aan de internationale regels om identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. Deze eID is dus een nog veiliger en universeler reisdocument.

De eID heeft in vergelijking met zijn oude model enkele belangrijke wijzigingen ondergaan:

  • De nieuwe eID bevat vingerafdrukken. Dit nieuwe element werd toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Alleen de bevoegde instanties kunnen de contactloze chip lezen. De opname van vingerafdrukken is conform de Europese verordening 2019/1157 van 20 juni 2019 die de lidstaten verplicht om de vingerafdrukken op te nemen op hun identiteitskaarten.
  • De foto staat aan de linkerkant in plaats van rechts.
  • Op de achterzijde van de kaart staat een geperforeerde afbeelding van de foto.
  • De contactchip staat op de achterkant van de kaart, waardoor de kaart ook op een andere manier in de kaartlezer moet worden gestopt.
  • Als nationaliteit wordt niet langer "BELG" maar "BEL" vermeld, conform de ICAO-regels.
  • De kaart heeft een andere tint van kleuren.

Oud model + variaties

De huidige eID-kaarten die in omloop zijn en tot het oude model behoren, en dus werden uitgereikt voor 14 januari 2020, zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of om een andere reden zoals een niet gelijkende foto, verandering van naam, …

U hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang u nog in het bezit bent van het oude model en de kaart nog geldig is.

U zult op het einde van de geldigheidsperiode van de kaart een oproepingsbrief in de bus ontvangen om uw oude kaart te komen vervangen.

Status DABS :
Status BELPIC :
Status RR :
DABS werkt stabiel
DABS is operationeel maar sommige functionaliteiten zijn verstoord
DABS is momenteel buiten dienst
BELPIC werkt stabiel
BELPIC (toegang tot de "natuurlijke personen") is operationeel maar sommige functionaliteiten zijn verstoord
BELPIC is momenteel buiten dienst
Rijksregister werkt stabiel
Het Rijksregister (toegang tot de "natuurlijke personen") is operationeel maar sommige functionaliteiten zijn verstoord
Rijksregister is momenteel buiten dienst